Σελίδες

Τρίτη 6 Ιουλίου 2010

ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΑ ΚΑΙ ΖΩΔΙΑ

ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΑ ΚΑΙ ΖΩΔΙΑ

Αυτή την εποχή θά κατακλύσουν περιοδικά και εφημερίδες μέ αρθρα σχετικά μέ την αστρολογία και μελλοντικές προβλέψεις. Τά ωροσκόπια πού σχετίζονται μέ τα ζώδια, οι μάντεις, τα μέντιουμ, οι αστρολόγοι θά ευρίσκονται στήν επικαιρότητα για να συμβουλεύουν για το μέλλον των ανθρώπων. Δυστυχως πολλοί ανθρωποι γίνονται τυφλοί πού ακολουθουν την ολη φιλολογία αυτων για να λύσουν τα ποικίλα προβλήματά των. Ποιά αλήθεια ευρίσκεται σ΄ολα αυτά και τί απαντα η επιστήμη της αστρονομίας; Ειναι πράγματι επιστήμη η αστρολογία; Τί δέχεται η Εκκλησία;

Ο Δημ. Κωτσάκης, καθηγητής της αστρονομίας, απαντα: ¨... η αστρολογία δεν ειναι επιστήμη, γιατί η επιστήμη ζητάει να βρει τις πραγματικές αιτίες των κινήσεων των αστρων και αυτή την εργασία την κάνει η αστρονομία.... Ο Αμερικανός καθηγητής G. Abell γράφει: ¨ Η αστρολογία ειναι ψευδεπιστήμη πού παραδέχεται επιδράσεις των σχημάτων και των θέσεων στόν ουρανό του Ηλίου, της Σελήνης και των πλανητων επί του μέλλοντος των ανθρώπων. Ειναι μιά πρωτόγονη θρησκεία πού εχει την προέλευσή της στη Βαβυλωνία. ¨(από το βιβλίο ¨αστρολογία και αλήθεια, σελ. 18).

Η Εκκλησία καταδικάζει τους αστρομάντεις και οσους πηγαίνουν να τους συμβουλευθουν. Μόνο ο Θεός γνωρίζει το μέλλον του ανθρώπου και πρέπει να εχει απόλυτη εμπιστοσύνη στο Θεό. Πολλοί συμβουλεύονται τα αστρα για την επιτυχία η για τις δυσκολίες της ζωης των. Αυτές οι ενέργειες υποβιβάζουν την προσωπικότητα του ατόμου και περιορίζουν την ελευθερία, νομίζοντας οτι από την κίνηση των αστρων αλλάζει και η δική τους ζωή. Η αδυναμία στήν αντιμετώπιση των προβλημάτων τους, τους οδηγει σέ τέτοιες πράξεις για να καλύψουν την ανευθυνότητα των πράξεων.

Ο ιερός Χρυσόστομος γράφει: ¨Νά μήν προσέχης εκείνους πού σου λένε για το παιδί πού θά γεννηθη στο α η στο β ζώδιο, η τους μάντεις η τους αστρολόγους... αυτά ολα τα παραλάβαμε από τους Ελληνες και τους Ιουδαίους. (Μέ τη λέξι Ελληνες εννοουν οι Πατέρες, οχι τους αληθινούς ερευνητές και σοφούς επιστήμονες, αλλά γενικά τα ειδωλολατρικά εθνη). Ο Κύπρου Επιφάνειος αποκηρύσσει ¨μαγείαν και φαρμακείαν, αστρολογίαν, κληδονισμούς...” Ο Αγιος Γρηγόριος ο Θεολόγος καταδικάζει ¨την αστρολογία, τη γενεθλιολογία και ολες τις φαντασιώσεις ωρισμένων ανθρώπων πού μιλουν για προγνώσεις διαφόρων γεγονότων μέ βάσι την αστρομαντεία.” Αναφέρει οτι ολα αυτά εχουν προέλθει από την Ασία, η οποία ειναι ¨ασεβείας διδασκαλειον¨. Ο Μέγας Βασίλειος γράφει στήν εξαήμερον σχετικά και ο Γρηγόριος ο Νύσσης εναντίον των αστρολόγων και αστρομαντων και ζητουν από τους χριστιανούς να μήν πίπτουν σ΄αυτό το αμάρτημα. Ο Αγιος Ιωάννης ο Δαμασκηνός, πού εζησε τον 8ον αιωνα γράφει: ¨οι ειδωλολατραι λέγουν οτι τα ζητήματα και οι υποθέσεις των ανθρώπων κανονίζονται σύμφωνα μέ τις κινήσεις των αστρων, του ηλίου και της σελήνης. Μέ αυτά τα πράγματα η αστρολογία καταγίνεται. Ημεις ομως, οι χριστιανοί λέμε οτι τα φαινόμενα αυτά δεν εχουν καμμία σχέσι μέ τις δικές μας πράξεις. Διότι εμεις εγινήκαμε από το Δημιουργό αυτεξούσιοι και ειμεθα υπεύθυνοι των ιδικων μας πράξεων.” Πολύ καθαρά τονίζει ο ιερός πατήρ την πλάνη της αστρολογίας και των λοιπων αυτης.

Ο Δημ. Κωτσάκης γράφει ¨η μέν αστρονομία ως καθαρά επιστήμη και ως πηγή εμπνεύσεως διά την πνευματική ανάτασι του ανθρώπου ητο ελευθέρα να αναπτύσσεται, οχι δέ μόνον αυτό, αλλά και συνιστατο και εκαλλιεργειτο. Καί η αστρολογία, η μυστική και απόκρυφη αυτή επιστήμη, ως δεσμεύουσα τον ελεύθερο ανθρωπο, κατεβλήθη προσπάθεια να τεθη κατά μέρος και επολεμήθη από πολλούς εκπροσώπους της Εκκλησίας και πραγματικούς εργάτες της επιστημονικης ερεύνης... γνώμη... του καθηγητου και ακαδημαϊκου Φ. Κουλουλέ, ο οποιος τονίζει τα εξης: ¨Κρίνομεν σκόπιμον να ειπωμεν οτι οι Βυζαντινοί εγνώρισαν δύο ειδη μαθηματικων, τα επιστημονικά των οποίων η διδασκαλία επετρέπετο, αφ΄ου, ως λέγει ο Γρηγόριος ο Νύσσης, δι΄αυτης, ¨θίγεται πρός αρετήν η διάνοια και διά του αριθμου κατανοειται η αλήθεια”, και τα απόκρυφα, ατινα αυστηρως απηγορεύοντο· η αστρονομία π.χ. εφ΄ οσον εξήταζε τάς κινήσεις, τα μεγέθη και τάς απ΄αλλήλων αποστάσεις των ουρανίων σωμάτων, εδιδάσκετο, οταν ομως κατήντα αστρολογία, υποστηρίζουσα οτι η τύχη του ανθρώπου εξαρταται εκ των αστρων, τότε εθεωρειτο απόβλητος και κατεδιώκετο”(σελ. 26).

Γιατί δεν μπόρεσε η εκκλησία να εξαφανίσει ολα αυτά; Διότι οι χριστιανοί δεν εμπιστεύονται απόλυτα το Θεό και ακουμπουν τα προβλήματά τους στήν πρόνοια του Θεου. Η ολιγοπιστία ωθει πολλούς στήν αστρομαντεία και αστρολογία. Πολλοί δεν πιστεύουν στο χριστιανισμό διότι θεωρουν τους εαυτούς ελεύθερους και σκλαβώνονται από την κίνηση των αστρων. Αρνουνται τα μυστήρια της Εκκλησίας και καταφεύγουν στα σκοτεινά δωμάτια των αστρομαντων για να λάβουν τις δηθεν λύσεις. Αν και πληρώνουν μεγάλα ποσά ζουν στήν ψευδαίσθηση των σωστων απαντήσεων αυτων. Τό σπουδαιότερο, καταφεύγουν μορφωμένοι, πού ειναι ορθολογιστές και παγιδεύονται στα πλοκάμια αυτων των απόκρυφων τελετων. Διότι δεν πιστεύουν στήν πρόνοια του Θεου. Η ελλειψη πίστεως, η αγνοια και η περιέργειά των συντελουν στο να απομακρύνονται από το Θεό. Μόνο η Εκκλησία του Ιησου Χριστου σώζει, θεραπεύει και ενισχύει τον ανθρωπο για τον αγώνα της ζωης. Η αλήθεια του Ευαγγελίου λυτρώνει από πολλές δεισιδαιμονίες και προλήψεις του σύγχρονου ανθρώπου, αρκει να εμπιστευτει απόλυτα το θεό και οχι τον ανθρωπο μέ τις ψευδοπροφητειες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου